"Вас програмують, ви не помічаєте": Екс-віце-президент Facebook заявив про руйнівний вплив соцмереж

Колишній віце-президент Facebook Чаматі Паліхапітія заявив, що соцмережі "руйнують основи суспільства" та вибачився за участь у створенні таких інструментів

Про це Паліхапітія сказав під час виступу у Вищій школі бізнесу Стенфордського університету.

"Ми створили інструменти, що розривають саму соціальну структуру суспільства. Це по-справжньому глобальна проблема: всі ці короткі сеанси зворотного зв'язку руйнують принципи того, як люди повинні взаємодіяти. Лайки, репости - це короткострокові дофамінові петлі зворотного зв'язку. У них ніякого громадянського діалогу, ніякого взаємодії; тільки дезінформація і брехня. І це не суто американська проблема, справа не в російській рекламі. Це світова проблема", - сказав Паліхапітія.

Читайте також. Самогубства, насильство і аборти. Що можна публікувати в Facebook

Підприємець зазначив, що творці Facebook не передбачали впливу, який соцмережі матимуть на суспільство.

"Все це вийшло ненавмисно. Ви цього не усвідомлюєте, але ви запрограмовані. Уявіть, що погані хлопці мають можливість маніпулювати величезною кількістю людей. Це дуже погане становище речей. Ви не помічаєте, як вас програмують. Я не використовую це лайно, і мої діти теж", - додав екс-віце-президент Facebook.

Читайте також. Цвинтар онлайн. Що відбувається з інтернет-сторінками мертвих людей

Паліхапітія пропрацював в Facebook з 2007 по 2011 рік, після чого заснував венчурний фонд Social Capital, який допомагає стартапам в сфері медицини та освіти.

Раніше один із засновників Facebook і її перший президент Шон Паркер розкритикував найпопулярнішу в світі соцмережу за непередбачуваний вплив на людину, заявивши, що "один Бог відає, що соцмережі роблять із мізками наших дітей".

Читайте також. Боротьба з "порнопомстою": у Facebook розповіли, як працює нова програма захисту інтимних зображень