Росія заборонила українську документалку про війну на Донбасі, яку мали показати на фестивалі в Москві

Міністерство культури Росії звернулося до прокуратури з проханням не допустити показу українського фільму "Війна заради миру" про медиків-добровольців у зоні АТО

Про це повідомляє ВВС.

У документальній стрічці йдеться про парамедиків, які працювали в зоні бойових дій на Донбасі в 2014-2015 роках. Фільм мали показати в рамках фестивалю "Артдокфест" у Москві, але його зняли з показу.

Раніше депутат Держдуми Петро Толстой поскаржився на фільм до російського Мінкульту. У відомстві погодилися з думкою депутата, звинувативши авторів стрічки в брехні та дискредитації Росії.

"У ролику до вказаного фільму містяться сцени із нецензурною лайкою і міститься відверто брехлива інформація, спрямована на дискредитацію нашої країни", - йдеться у листі міністра культури Росії Володимира Мединського у відповідь на скаргу Толстого.

Мединський також підписав звернення до прокуратури з проханням "ужити заходів прокурорського реагування з метою недопущення показу на території Росії фільму із явними ознаками екстремістського спрямування".

У документі за підписом заступника генпрокурора Росії, йдеться, що стрічку "Війна заради миру" перевірятиме прокуратура Москви.

Водночас режисер Євген Титаренко заявив, що його фільм узагалі є антивоєнним.

"Сюжет фільму - про медиків, про медичні евакуації, про людей, які гинуть і виживають, про долі людей, які змінила війна. Рятувати життя людей - це хіба екстремізм? Це взагалі антивоєнний фільм", - сказав Євген Титаренко російській службі ВВС.

Режисер додав,  що крім членів організаційного комітету "Артдокфесту" фільму більше ніхто не бачив, але "всі засуджують". Титаренко також наголосив, що в його стрічці немає жодних пропагандистських прийомів, начитки чи закадрових коментарів автора, натомість показана лише зйомка подій на сході України.