Смертельна ДТП у Харкові: Адвокат каже, що немає доказів наркотичного сп'яніння Зайцевої

Адвокат підозрюваної в смертельному ДТП у Харкові Олени Зайцевої Юлія Козир стверджує, що попри наявність в сечі водійки кодеїну, фенобарбіталу та анальгіну не можна стверджувати, що вона перебувала в стані наркотичного сп'яніння

Про це Козир заявила під час судового засідання у справі, передає Еспресо.TV.

"Слідством не встановлено, в якій кількості речовини знаходилися 18 жовтня в організмі Зайцевої. Дане запитання не ставилося експертами. Без  встановлення даної обставини не можна говорити про те, чи знаходилася Зайцева у стані сп'яніння, викликаного вживанням наркотичних або інших речовин. Це єдина правова категорія, що може мати значення при встановленні наявності або відсутності обтяжуючих обставин", - сказала адвокат.

Читайте також: У Харкові 20-річна дівчина на Lexus вилетіла на тротуар, загинуло 6 людей. Все, що відомо

При цьому Козир наголосила, що в крові Зайцевої не було виявлено цих речовин, що на думку захисника, свідчить про стан їх виведення з організму. Адвокат пояснила їх наявність вживанням знеболюючого препарату "Пенталгін" напередодні трагедії, який Зайцева приймає від головного болю, що є наслідком дитячої травми.

"Після важкої відкритої черепно-мозкової травми, забою головного мозку та крововиливу у віці 10 років - 2007 році - Зайцева страждає на систематичні напади сильного головного болю. Іноді, коли біль нестерпний, вона вживає "Пенталгін", який містить кодеїн, фенобарбітал і анальгін. 18 жовтня в день ДТП Зайцева не вживала даний препарат. Таким чином, кодеїн і фенобарбітал в організмі Зайцевої 18 жовтня могли бути наявні в стані виведення і лише у зв'язку з вживанням "Пенталгіну" напередодні", - сказала Козир.

Читайте також. Українці тисячами вбивають один одного в аваріях на дорогах. Чому так відбувається

Адвокат зазначила, що пік концентрації кодеїну та фенобарбіталу в крові та максимальний ефект дії досягаються через 1-2 години, а тривалість ефекту - близько 4 годин. Проте термін виведення з організму становить 2-4 доби. 

"Тобто навіть на 3 добу після вживання аналіз біологічних зразків людини показуватиме наявність їх у організмі", - підсумувала Козир.