Депресія і тривога у картинах зі скріпок. Як бачить психічні розлади філіппінський художник

Митець використав однотонне тло та канцелярські скріпки, щоб показати, як графічно виглядають психічні розлади, та привернути увагу до цих проблем

Про це пише Bored Panda.

Ейзен Бернардо — філіппінський графічний дизайнер. Він створив серію картин, у яких схематично показує, як виглядають психічні захворювання та розлади, якщо їх "втілити" у каритнах. Цими роботами художник хоче привернути увагу до проблем, про які люди часто змовчують та ігнорують.

"Скріпка — дуже простий винахід. На перший погляд, це лише закручений метал, але він може зібрати усі речі разом. Не назавжди, та все ж. У мене навіть є татуювання зі скріпкою для паперу, щоб кожного дня нагадувати собі, що я повинен "триматися купи". Для мене вона символізує життя, тому що у неї є початок і кінець, а її згини — це життєвий шлях кожної людини, звивистий і складний", - говорить митець.

Депресія

Депресія - це хворобливий стан пригніченості, безвиході, коли людина почуває себе глибоко нещасною, втратила мету та зміст життя.

Тривога

Тривога — негативно забарвлена емоція, що виражає відчуття невизначеності, очікування негативних подій, важковизначені передчуття.

Біполярний розлад 

Біболярний розлад проявляється у маніакальних і депресивних станах, а також у зміашних типах, при яких у хворого спостерігають ознаки депресії та манії водночас.

Обсесивно-компульсивний розлад 

Цей розлад часто називають неврозом нав'язливих станів — це психічний розлад, який проявляється у нав'язливих думках, які повторюються. Вони перетікають у ритуальні дії, які людина здійснює, щоб зняти внутрішнє напруження і зменшити відчуття тривоги.

Посттравматичний стресовий розлад 

Це психічний розлад, який виникає через переживання однієї чи кількох важких фізичних травм, таких як, наприклад, військові дії, теракти, аварії чи стихійні лиха, катастрофи.

Множинна особистість

Це психічний феномен, суть якого у тому, що людина володіє двома або більше різними особистостями, або еґо-станами. Кожна альтер-особистість в такому випадку має власний "характер" і по-різному взаємодіє із навколишнім середовищем. 

Зловживання психоактивними речованами 

Це психічна проблема, за якої виникає нав'язлива потреба у використанні будь-якої хімічної речовини для модифікації настрою або поведінки.

Розлад прийому їжі

Це психічний розлад, пов'язаний із проблемами у прийомі їжі, наприклад, нервова анорексія, булімія, психогенне переїдання тощо.