У новому Верховному суді лише 30% суддів заслуговують на довіру, - Рада доброчесності

У новому складі Верховного суду лише близько 30% суддів заслуговують на довіру, а 23 судді не відповідають крітеріям доброчесності та професійної етики

Про це завила в ефірі Еспресо.TV член Громадської ради доброчесності Наталка Соколенко.

"Ми вивчали біографію, майно та професійні обставини всіх кандидатів до Верховного суду і якщо ми говоримо про тих 113 людей, які вже є суддями нового Верховного суду, то щодо 23 з них у нас був висновок, що вони не відповідають крітеріям доброчесності та професійної етики, їх неможна призначати в жодному разі. Ще щодо приблизно 60 ми подали інформацію, що свідчила про ознаки недоброчесності", - сказала Соколенко.

Громадський діяч зазначила, що Рада доброчесності зверталася щодо всіх цих суддів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради правосуддя, проте їх все одно призначили до Верховного суду.

Ми просили Вищу кваліфікаційну комісію суддів і Вищу раду правосуддя скористатися можливостями доступу до різного роду інформації, наприклад, реєстрів, доступу до яких у нас не було, і перевірити цю інформацію. Ми передбачали, що в новому Верховному суді з тих 113 приблизно 25-30% порядних людей. Всі інші - під великим питанням і 23 суддів нового Верховного суду є недоброчесними", - сказала член Громадської ради доброчесності.

Соколенко додала, що побоювання Ради доброчесності справдилися під час обрання заступником голови Верховного суду того судді, якого "забракували" під час перевірки - проти нього проголосували менше 30% суддів.

"Коли Верховний суд обирав керівництво, зокрема, заступника голови Верховного суду, ним став Богдан Львов - колишній очільник Вищого господарського суду України. Проти нього якраз проголосувало трохи менше 30 людей. Тобто, наш прогноз справдився. Це для нас показник, тому що ми склали щодо Богдана Львова відповідний висновок, що він не відповідає крітеріям доброчесності та професійної етики, йому не місце в суді. Нашу думку поділяє приблизно 30% новообраних суддів", - підсумувала Соколенко.

Громадська рада доброчесності - постійний незалежний орган у системі судоустрою України, призначений для сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності для цілей кваліфікаційного оцінювання. Статус Ради вперше визначений у 2016 році Законом України "Про судоустрій і статус суддів".

Громадська рада доброчесності складається з 20 членів, яких обирають на 2 роки, і які працюють на волонтерських засадах.