В Ізраїлі четверо палестинців загинули в зіткненнях з військовими

Четверо палестинців загинули від вогнепальних поранень в зіткненнях з ізраїльтянами на тлі чергової хвилі протестів, пов'язаних з визнанням США Єрусалиму столицею Ізраїлю

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на міністерство охорони здоров'я Палестинської національної адміністрації.

За добу поранення отримали близько 400 палестинців, уточнюється в повідомленні.

Відзначається, що п'ятниця стала днем найзапекліших зіткнень між палестинцями і ізраїльтянами після 6 грудня, коли президент США Дональд Трамп офіційно оголосив, що Вашингтон визнає Єрусалим столицею Ізраїлю.

Довідка:

Статус Єрусалима безпосередньо пов'язаний з конфліктом між Ізраїлем і Палестинською автономією, яку підтримують інші арабські держави. Це місто, особливо східна його частина, вважається священним для трьох релігій - юдаїзму, ісламу та християнства.

Ізраїль зайняв цей район під час Близькосхідної війни 1967 року і вважає місто невіддільною частиною своїх територій. Палестинці ж вважають Східний Єрусалим столицею своєї майбутньої держави. За мирною угодою 1993 року, остаточний статус міста мав обговорюватися на наступних етапах мирних переговорів.

Право Ізраїлю на Єрусалим не визнало міжнародна спільнота. Всі країни, включаючи найближчого союзника Ізраїлю - США - розташували свої представництва в Тель-Авіві.

З 1967 року Ізраїль побудував в Східному Єрусалимі десятки кварталів, де тепер проживають приблизно 200 тисяч ізраїльтян. Поселення вважаються незаконними відповідно до норм міжнародного права, хоча Ізраїль заперечує це.