Верховний суд у перший день роботи показав залежність від президента, - Громадська рада доброчесності

Перший день роботи нового Верховного суду України розпочався на території, що не належить органам судової гілки влади, а підпорядкована президенту

Про це завила в ефірі Еспресо.TV член Громадської ради доброчесності Наталка Соколенко.

"Дуже важливо, що президент, прем'єр-міністр, інші посадові особи, які прийшли на перше урочисте засідання нового Верховного суду, так і не зрозуміли, що це окрема гілка влади і що суддям треба максимально дати бути незалежними, а судді, в свою чергу, теж мають максимально дістанцюватися від президента, прем'єра та інших гравців. Попри те, що у Верховного суду є Кловський палац, урочистості проводили в Мистецькому арсеналі, що належить до державного управління справами - на території президента", - сказала Соколенко.

Член Громадської ради доброчесності наголосила, що такі речі демонструють бажання президента впливати на суд.

"Є символічні речі, їх треба дотримуватися, тримати дистанцію від президента, якщо ми хочемо побачити справді незалежний суд. А урочистості на території президента - це лише ілюстрація того, що поки що президент принаймні хоче зберігати свій вплив на новий Верховний суд", - пояснила Соколенко.

Крім того, громадський діяч зазначила, що одного суддю з нового складу Верховного суду вже бачили вночі в Адміністрації президента.

"Наш колега Сергій Андрушко вже запеленгував пізно ввечері на вході в Адміністрацію президента суддю вже нового Верховного суду - вночі він приходить у Адміністрацію президента. У США, Франції, Польщі це неможливо. Суддя нового Верховного суду на побігеньках у Адміністрації президента - інакше це трактувати не можна. Це не є демонстрація незалежності", - сказала Соколенко.

При цьому вона зазначила, що голова Верховного суду засудила таку поведінку судді.

"Голова Верховного суду пані Данішевська засудила це і сказала, що судді нового Верховного суду всім своїм виглядом і поведінкою мають говорити, що в них немає жодних справ із президентом. Добре, що голова Верховного суду це засудила. Але сталася така прикрість - у символічний перший день Верховний суд відкривається на території президента", - підсумувала член Громадської ради доброчесності.

  • Нагадаємо, 11 листопада президент Петро Порошенко призначив 113 суддів нового Верховного суду.
  • Головою нового Верховного суду України стала Валентина Данішевська, яка до цього працювала суддею Касаційного господарського суду Верховного Суду, головою благодійної організації "Центр комерційного права", мала право на заняття адвокатською діяльністю та близько 10 років пропрацювала суддею Арбітражного суду.
  • 15 грудня, в момент початку роботи нового Верховного суду, припиняють функціонування старий Верховний суд, Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд і Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ.
  • Переможниця конкурсу на посаду судді Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Ганна Вронська розповіла суддівську зарплату в розмірі 200 тис. грн на місяць.
  • У Громадській раді доброчесності стверджують, що в новому складі Верховного суду лише близько 30% суддів заслуговують на довіру, а 23 судді не відповідають крітеріям доброчесності та професійної етики.