Експерт пояснив, чому Саакашвілі не бажають бачити у Грузії

Міхеіл Саакашвілі під час свого президентства у Грузії досягнув швидких успіхів в економіці, однак не забезпечив існування нової політичної та правової системи

Про це політичний експерт Сергій Таран розповів в ефірі програми "Вердикт" з Сергієм Руденко на телеканалі Еспресо.TV.

"В самій Грузії Саакашвілі за 2 роки зробив певне "диво": він лібералізував економіку й в економіці досягнув безперечних успіхів. Але це стало ціною величезних політичних проблем", - пояснив політолог. 

Зокрема, за словами експерта, тодішній грузинський президент "не зміг реформувати політичну систему".

"Він вимушений був розганяти акції протесту. Й вони були достатньо криваво розігнані за часів Саакашвілі", - зазначив Таран.

Окрім того, за словами Тарана, завдяки правлінню Саакашвілі у Грузії не з'явилася правова система, "така яка дозволила б йому зараз захищати себе у грузинському суді".

"Це є ціною, сплаченою за економічні реформи", - наголосив експерт.

Разом з тим, враховуючи те, що населення підконтрольної тоді Тбілісі більшої частини Грузії, за виключенням окупованих Росією територій, складало 2 млн населення, місія Саакашвілі (за умов жорстких адміністративних заходів) не була надто складною й неможливою.

"Жорсткою рукою було проведено економічні реформи. Але після цього єдине, що залишається, це залишати країну. Тому для світу Саакашвілі є безперечним реформатором, який досяг успіху у країні з високим рівнем корупції й де економіка фактично не розвивалася. Але наслідком цього стало те, що реформатор Саакашвілі не може жити у себе в країні і навряд чи отримає повну підтримку в Україні й українському суспільстві", - додав Таран.