США ветували рішення Радбезу ООН, який засудив заяву Трампа про Єрусалим

Рада Безпеки ООН не змогла затвердити проект резолюції, у якій містився заклик до скасування рішення нинішньої адміністрації США про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю

Рішення прогнозовано заблокувала делегація США, скориставшись правом вето постійного члена Радбезу, повідомляє Укрінформ.

"Чотирнадцять голосів "за" та один – "проти". Резолюція не приймається, оскільки "проти" висловився постійний член Ради безпеки", - підсумував головуючий на засіданні.

Тим не менше, за проект резолюції, попри позицію офіційного Вашингтона, висловилися всі інші члени Радбезу, у тому числі, такі близькі союзники США, як Велика Британія, Франція, Італія та інші країни. Україна також підтримала документ.

Проект резолюції щодо Єрусалима був внесений на розгляд Ради Безпеки ООН делегацією Єгипту від імені Ліги арабських держав після того, як президент США Дональд Трамп 6 грудня виступив із заявою про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю.

Довідка:

Статус Єрусалима безпосередньо пов'язаний з конфліктом між Ізраїлем і Палестинською автономією, яку підтримують інші арабські держави. Це місто, особливо східна його частина, вважається священним для трьох релігій - юдаїзму, ісламу та християнства.

Ізраїль зайняв цей район під час Близькосхідної війни 1967 року і вважає місто невіддільною частиною своїх територій. Палестинці ж вважають Східний Єрусалим столицею своєї майбутньої держави. За мирною угодою 1993 року, остаточний статус міста мав обговорюватися на наступних етапах мирних переговорів.

Право Ізраїлю на Єрусалим не визнало міжнародна спільнота. Всі країни, включаючи найближчого союзника Ізраїлю - США - розташували свої представництва в Тель-Авіві.

З 1967 року Ізраїль побудував в Східному Єрусалимі десятки кварталів, де тепер проживають приблизно 200 тисяч ізраїльтян. Поселення вважаються незаконними відповідно до норм міжнародного права, хоча Ізраїль заперечує це.