Вчені виявили незвичайну орбіту екзопланети, яка живе біля "червоного карлика"

Вчені, які займалися вивченням екзопланети GJ436, виявили, що вона сильно відрізняється від інших планет і є своєрідним винятком з правил

Про це повідомляє Naked Science.

Планети утворюються з решток газопилової хмари новонародженої зірки, і їх орбіти зберігають загальну з нею площину обертання. Так виглядає наша Сонячна система і більшість планетних систем – за деякими дуже цікавими винятками.

Новий приклад такої незвичайної системи описали Вінсент Бурьє і його колеги з Женевського університету. Астрономи повідомляють про дослідження червоного карлика Gliese 436 (GJ436), розташованого в 33 світлових роках від нас.

GJ436 – це стара, тьмяна зірка, у якої ще в 2004 році була виявлена планета GJ436b. Маючи масу, яка більш ніж в 20 разів перевищує земну, вона обертається навколо зірки всього за 2,6 доби. Передбачається, що поверхня планети покрита дуже щільним і гарячим льодом екзотичних кристалічних форм. Він випаровується і під тиском потоку частинок зірки утворює гігантський хвіст, подібний кометному і розтягується на півтора десятка млн кілометрів.

Але GJ436b виявилася унікальною не тільки цим. Швейцарські астрономи показали, що планета рухається по вкрай незвичайній орбіті, яка проходить майже над полюсами її зірки. Відрізняється вона і великим ексцентриситетом: якщо Земля і планети Сонячної системи рухаються по майже кругових орбітах, то дистанція від GJ436b до зірки з плином місцевого року змінюється в рази.

Варто зауважити, що зірка GJ436 має досить поважний вік до 6 млрд років. Навіть якщо спочатку її планети з якої-небудь причини мали б такі незвичайні і не надто стабільні орбіти, то вони давно б стабілізувалися під дією приливних сил. Орбіта GJ436b за цей час напевно б прийняла більш рівномірний характер. Якщо цього не відбулося, значить, на її рух вплинув або продовжує впливати інший масивний об'єкт.

Що це за об'єкт, вчені поки не можуть сказати: дивна орбіта хвостатої планети GJ436b може бути результатом тяжіння від сусідньої зірки або іншої масивної планети.