НБУ запустив новий вид рахунків - для тимчасового зберігання коштів сторонами угод

В Україні вперше запроваджено новий вид банківських рахунків - ескроу-рахунки умовного зберігання

Про це повідомляє сайт НБУ.

Ескроу-рахунки дозволяють сторонам угоди розміщувати кошти в банку до моменту остаточного виконання зобов'язань.

У випадку, коли банк виступає ескроу-агентом, одна сторона передає йому гроші або цінності до того часу, коли інша сторона виконає всі свої зобов’язання. Після цього ескроу-агент передає раніше депоновані йому кошти стороні, що виконала свої зобов’язання. В іншому випадку цінності повертають стороні угоди, що їх розмістила.

Ескроу-агент виступає повіреним одночасно для кожної сторони угоди - незалежною особою, що не має власного інтересу в угоді. Його головний обов’язок - контроль виконання всіх узгоджених зобов’язань сторін.

Постанова НБУ від 18 грудня №133 “Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів НБУ", зокрема, врегульовує порядок відкриття та закриття рахунків умовного зберігання (ескроу), перелік документів для відкриття ескроу-рахунку, перелік операцій за такими рахунками тощо.

Нацбанк також надав право нерезидентам-інвесторам відкривати ескроу-рахунки для перерахування коштів бенефіціарам, в яких купують акції.

Постанова №133 визначає банк ескроу–агентом, який укладає договір із заявником вимоги, зараховує кошти на рахунок, відкритий заявником, перераховує їх на рахунок бенефіціара або виплачує йому гроші готівкою, встановлює особу бенефіціара та перевіряє його право на одержання коштів.