США включили екс-командира "Беркута" до санкційного "списку Магнітського"

Колишній командир "Беркута" Сергій Кусюк потрапив до санкційного списку США, спрямованого проти порушників прав людини та корумпованих дійових осіб у всьому світі (список Магнітського)

 Про це повідомляє міністерство фінансів США.

"Кусюк був командувачем елітного підрозділу української міліції "Беркут". Український департамент спецрозслідувань, який розслідує злочини проти активістів, назвав Кусюка керівником нападу на мирних демонстрантів 30 листопада 2013 року. Під його керівництвом були 290 офіцерів "Беркута", які брали участь у побитті активістів. ГПУ заявила, що Кусюк брав участь у вбивствах активістів на Майдані Незалежності в Києві в лютому 2014 року", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у Мінфіні США, Кусюк наказав знищити документи, які пов’язані з тими подіями, і втік з України і наразі переховується в Москві, де його впізнали під час розгону демонстрантів у складі російського ОМОНу в червні 2017 року

Зазначається, що всього в оновленому списку 52 людини та організації, яких уряд Сполучених Штатів називають порушниками прав людини. До списку також внесли сина генпрокурора Росії – Артема Чайку та доньку екс-керівника Узбекистану Іслама Карімова – Гульнару Карімову.