В уряді пояснили, чому росіяни вийшли зі складу СЦКК

Російські військові вийшли зі складу Спільного центру координації та контролю, який стежить за ситуацією у зоні бойових дій на Донбасі, аби змусити українську сторону розпочати офіційні відносини безпосередньо з бойовиками

Таку думку озвучив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак в ефірі програми "Вердикт" з Сергієм Руденком на каналі Еспресо.TV.

"Це якраз спроба знову змусити Україну домовлятися з терористами. На що їм (Кремлю. - Ред.) відразу було сказано: ми не будемо домовлятися, тому що ми домовляємося з тими, хто реально має владу", - зазначив заступник міністра.

За його словами, СЦКК потрібен у т.ч. для узгодження дій української влади у "сірій зоні", наприклад, для проведення ремонтних робіт ліній електро-, водо- та газопостачання:

"При цьому ВЦА (військово-цивільна адміністрація. - Ред.) погоджує свої дії з Російською Федерацією. І гарантії не стріляти дає теж Російська Федерація".

Нинішню поведінку росіян у СЦКК посадовець характеризує не як те, що росіяни звідти вже нібито остаточно пішли, а як їхнє бажання піти зі складу Центру.

Окрім того, як наголосив Гримчак, "їх (представників Росії у СЦКК. - Ред.) спільними зусиллями спробують повернути до того, з чого починалося: є Росія, є Україна і ОБСЄ як посередник".

Такого ж, щоб українські офіцери домовлялися щодо "сірої зони" із самопроголошеними командирами бойовиків, такого не буде, запевнив політик.