Крисін є головним винуватцем загибелі журналіста Веремія, - правозахисник

Розміщений у загальному доступі відеозапис вбивства журналіста В'ячеслава Веремія й свідчення поки що умовного засудженого Юрія Крисіна говорять про те, що роль останнього була визначальною у цьому злочині

Про це заявила правозахисник Марія Томак в ефірі програми "Вечір" з Мирославою Барчук на телеканалі Еспресо.TV.

"Дуже важливою є послідовність подій у ту ніч, коли загинув Веремій: що було першим - побиття журналіста Крисіним чи постріл Алієва ("тітушка" Джалал Алієв, який пізніше загинув у зоні АТО у лавах проросійських бойовиків - ред.)? Це дуже важливе питання. У вироці це звучить саме так: побиття, а потім постріл. І начебто, взагалі, Крисін і Алієв між собою не пов'язані. Спочатку Крисін з якихось хуліганських мотивів побив Веремія, а потім Алієв з мотивів особистої неприязні у нього вистрілив", - пояснила вона.

Тоді як, за її словами, події могли розгоратися у зворотній послідовності.

"Насправді - про це свідчать відкриті джерела, на відео можна побачити - спершу відбувається постріл, а потім вже по-суті добивають його. І Крисін визнав, що бив Веремія. І це є на фото. Тобто усе це є в матеріалах справи. Ця хронологія подій, як мені здається, абсолютно змінює роль Крисіна у цьому вбивстві", - додала правозахисник.

Окрім того, на користь серйозного ступеня провини Крисіна у цій справі (а не суто хуліганства, за що його було наразі умовно засуджено) свідчить і закритий характер судового засідання, на чому наполягав слідчий нібито через навність загрози життю та здоров'ю підсудного.

На думку Томак, у зв'язку з цим є надія на те, що "справа взагалі буде переглянута".

"З огляду на наявність цього відео і на необхідність долучити його до матеріалів справи", - наголосила вона.

Що ж стосується причини винесення Крисіну м'якого вироку то вона, як вважає Томак, полягає у співпраці підсудного зі слідством та його показах проти організатора й замовника цьоого злочину - начебто наближеного до підприємця Юрія Іванющенка керівника "тітушок" Армена Саркісяна. Як вона зазначила, Крисін отримав $20 тис. від Саркісяна на злочинну діяльність очолюваного ним тоді підрозділу бойовиків Антимайдану, котрий "чергував" на вулиці Великій Житомирській у Києві.