Перед Новим роком можуть піднятися тарифи на електроенергію та газ, - експерт

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на своєму засіданні у четвер, 28 грудня, може прийняти рішення про підвищення тарифів на електричну енергію і газ в межах 15-25%

Про це експерт з питань енергетики Андрій Герус заявив в ефірі Еспресо.TV.

"В четвер (28 грудня - ред.) має бути рішення від національної комісії, на скільки виростуть тарифи для виробників електроенергії. І, відповідно, на стільки виросте й середня ціна на електроенергію, а якщо виросте ціна - виростуть тарифи для споживачів", - повідомив він.

За його словами, саме з цією метою президент Петро Порошенко у суботу, 23 грудня, підписав указ про призначення двох нових членів НКРЕКП, за рахунок чого віднині у комісії існуватиме кворум.

Читайте також8 досягнень 2017 року, які змінять економіку України

Основою для підвищення тарифів на світло Герус назвав сумінозвісну формулу "Роттердам+", за якою вугілля власного видобутку в Україні коштує більше, ніж на Заході. На підставі цієї формули й може зрости вартість вугілля для ТЕС й, відповідно, для кінцевих споживачів.

"Якщо та електроенергія, яку відпускають станції теплові генерації коштує на 25% дорожче, відповідно зростає середня ціна, яку споживачі купують, вона рахується як середня від теплової генерації, від "Енергоатому", тому якщо там якісь компоненти виростають, для споживача виростає також. Тому якщо будуть такі рішення прийняті, для споживача оптова ціна енергії виросте приблизно на 15%", - пояснив аналітик.

Як зазначив експерт, за рахунок того, що таке рішення буде прийнято фактично напередодні святкування Нового року й народні депутати вже перебуватимуть на відпочинку, зупинити чергове подорожчання не буде можливості.

При цьому саму комісію Герус назвав частиною "президентської вертикалі", а ймовірне збільшення тарифів - таким, що відповідає інтересам компанії ДТЕК.