На свята в Німеччині горітиме 17 млрд лампочок

Під час святкування Нового року в Німеччині в цілому горітиме близько 17 млрд лампочок на ялинкових гірляндах, а також у вітальнях, на фасадах будинків і в дворах, що є рекордом

У 2016 році їх налічувалося усього біля 9,5 млрд, свідчать результати опитування, проведеного міжнародним інститутом вивчення громадської думки YouGov за замовленням компанії Lichtblick, інформує "Інтерфакс-Україна".

Таке значне зростання пов'язане з підвищенням популярності світлодіодів. В результаті кількість окремих ламп на кожній прикрасі істотно збільшується, тоді як споживання енергії скорочується. Про використання виключно або переважно світлодіодів заявив 71% німців, тільки 19% продовжують наряджати будинки тільки за допомогою ламп розжарювання.

"Різдвяне освітлення і економічне енергоспоживання не повинні суперечити один одному. Зараз більшість домогосподарств покладаються на світлодіодні різдвяні прикраси, які створюють святкове сяйво і в той же час захищають гаманець, тому що LED- лампи споживають на 90% менше електроенергії, ніж звичайні лампи", - заявив прес-секретар LichtBlick Ральф Кампвірт.

На святкову ілюмінацію у ФРН цього року піде близько 660 млн кВт електроенергії. Це відповідає річному споживанню досить великого міста, яке налічує 220 тис. домогосподарств. Вартість цієї електроенергії складе приблизно 197 млн євро. У 2016 році ці показники складали відповідно до 820 млн кВт, 270 тис. домогосподарств і 235 млн євро.

При цьому 80% респондентів заявили про необхідність освітлення місць загального користування на Різдво і тільки 11% виступають проти світлових декорацій, оскільки на них витрачається багато енергії і грошей.