Суддів Антикорупційного суду призначатимуть із урахуванням думки міжнародних експертів, - АП

Процес відбору суддів Антикорупційного суду контролюватимуть експерти міжнародних організацій-партнерів України

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив радник глави Адміністрації президента з питань реформ Георгій Вашадзе.

"Передбачено спеціальний окремий відбір суддів. Міжнародні організації, що допомагають Україні, можуть запропонувати своїх експертів. Якщо є негативне рішення щодо конкретного кандидату, потрібні 11 голосів - дві тритини членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів", - сказав Вашадзе.

Чиновник зазначив, що вплив міжнародних організацій завадить призначенню суддів із сумнівною репутацією, як це було з Верховним судом, більшість складу якого Громадська рада доброчесності вважає таким, що не заслуговує на довіру.

"За міжнародними експертами стоять конкретні, в тому числі фінансові, міжнародні інститути, що працюють із Україною. Буде непросто заявити міжнародним організаціям, що їхні експерти неправильно оцінюють кандидатів. Антикорупційний суд створюють за їхніми вимогами, до цього прив'язано багато факторів, що впливають, у тому числі на економіку України та фінансову допомогу, яку вона отримує", - наголосив радник глави АП.

Вашадзе також додав, що  президентський законопроект про антикорупційний суд базується на рекомендаціях Венеційської комісії, а його головний компонент - незалежність антикорупційного суду, у тому числі фінансова.