Японські вчені навчилися виявляти рак за допомогою аналізу сечі

Група дослідників під керівництвом Такао Ясуї розробила пристрій для неінвазивної діагностики раку сечового міхура і простати за складом маркерів в екзосомах в сечі

Про це пише Naked Science.

Екзосом в сечі дуже мало, їх обсяг становить менше сотої відсотка від загального обсягу рідини, зате для збору матеріалу не потрібна присутність медичного працівника, що полегшує діагностику. Тому для того, щоб шукати в сечі екзосомні онкомаркери, спочатку потрібно навчитися виділяти екзосоми.

Група Ясуї використовувала для фільтрації екзосомний дріт з оксиду цинку з перерізом у кілька нанометрів; організовані на подобу сітки, фрагменти цього дроту показали здатність вловлювати до 99% позаклітинних везикул і пропускати інші компоненти сечі. Для аналізу за допомогою пристрою достатньо всього 1 мілілітра біоматеріалу.

МікроРНК здорових пацієнтів, виділені з екзосом, зібрані за допомогою нанодроту, порівняли з отриманої таким же чином мікроРНК з сечі пацієнтів з вже діагностованим раком сечового міхура і простати. Відсіяних екзосом виявилося достатньо для аналізу — навіть більше, ніж дає звичайна методика поділу за допомогою центрифуги.

Попередній аналіз показав, що виділених з екзосом мікроРНК достатньо для впевненої постановки діагнозу, але автори дослідження підкреслюють, що їх головний результат — ефективне уловлювання екзосом, а для використання приладу для діагностики потрібно розробити методику і провести нові дослідження.

Неінвазивні методи діагностики — один з ключових напрямків сучасних медичних досліджень. Для багатьох захворювань час постановки діагнозу безпосередньо впливає на прогноз; чим раніше ставиться діагноз, тим більше вірогідність одужання.

Діагностика раку за аналізом сечі простіше інших методів діагностики, які вимагають забору біоматеріалу за допомогою хворобливих пункцій або знімків внутрішніх органів, що потребують дорогих приладів.