Суд заарештував медіахолдинг Курченка

Печерський райсуд Києва заарештував акції, корпоративні та інтелектуальні права, нерухомість і обладнання компанії "Український медіахолдинг", кінцевим бенефіціаром якої є "гаманець Януковича" олігарх-утікач Сергій Курченко

Про це йдеться в рішенні суду.

Клопотання про арешт подано управлінням особливо важливих справ Департаменту міжнародно-правового співробітництва ГПУ, що розслідує провадження за ч. 1 ст.  255 (створення злочинної організації), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна в особливо великих розмірах або злочинною групою шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей та майна, здобутих злочинним шляхом).

Під час досудового слідства встановлено, що  для  забезпечення злочинної діяльності використовувалися понад 400 підприємств резидентів України, більшість яких виявилися фіктивними. Для відмивання злочинних доходів було створено або придбано підприємства в офшорних зонах на Кіпрі, у Панамі, Гонконгу, на Британських Віргінських Островах і в Белізі та відкрито банківські рахунки в Латвії.

За даними слідчих, придбання акцій низки ЗМІ та корпоративних прав на них і погашення наданого "Укрексімбанком" кредиту в $160 млн для "Ветеко Медіа Інвест" мають ознаки відмивання злочинних доходів. Слідчі зазначають, що в разі доведення незаконного походження активів вони підлягають спецконфіскаціі.

Суд, вивчивши надані правоохоронцями документи, задовольнив клопотання ГПУ та наклав арешт на інтелектуальне, копоративне, нерухоме майно, обладнання та ціні папери холдингу.