"Спіймали на гарячому": Трамп звинувачує Китай у постачанні нафти до КНДР, але поки поводиться "м'яко"

Президент США Дональд Трамп заявив, що "дуже розчарований" через те, що Китай дозволив собі постачати нафту до Північної Кореї

У своєму Twitter Трамп написав, що Китай "спіймали за руку".

28 грудня Трамп висловлювався, що він "м'яко" відноситься до Китаю з питань торгівлі, але незадоволений  тим, що Китай дозволив поставки нафти в Північну Корею.

"Я був м'яким в Китаї, тому що єдине, що для мене важливіше, ніж торгівля, - це війна", - сказав Трамп в інтерв'ю The New York Times.

"Спіймані на гарячому. Дуже розчарований тим, що Китай дозволяє потрапляння нафти в Північну Корею. Ніколи не буде дружнього вирішення проблеми Північної Кореї, якщо таке буде продовжуватися", - написав він у своєму Twitter.

В інтерв'ю The New York Times Трамп прямо пов'язав торгівельну політику своєї адміністрації з Китаєм щодо передбачуваної співпраці країн у врегулюванні ядерної кризи в Північній Кореї.

"Коли я виступав, я був дуже жорстким по відношенню до Китаю з точки зору торгівлі. Через їх дії минулого року у нас був дефіцит торгового балансу з Китаєм в $350 мільярдів, мінімум. І це без крадіжки інтелектуальної власності,  що становить ще $300 мільярдів доларів"- сказав Трамп.

"Зважаючи, що вони допомагають мені з Північною Кореєю , я можу поглянути на торгівлю трохи по-іншому, принаймні, на деякий час. І це те, що я робив. Але коли до Північної Кореї постачають нафту, я не задоволений цим", - сказав він.

Докази поставок

28 грудня в Китаї заявили, що в КНДР не було ніяких санкціонованих ООН поставок нафти китайськими кораблями.

Посадова особа Державного департаменту США повідомила, що уряду США відомо про кораблі, що беруть участь в такій діяльності, включно із поставками рафінованої нафти і вугілля.

"У нас є докази того, що деякі з кораблів, що займаються цими видами діяльності, належать компаніям в декількох країнах, включно з  Китаєм", - сказав чиновник, що побажав залишитись анонімним.

На цьому тижні в Південній Кореї газета Chosun Ilbo цитувала джерела, в яких говорилося про американські шпигунські супутники, що виявили китайські судна переправляючими нафту до КНДР приблизно 30 разів з жовтня. Офіційні представники США не підтвердили подробиці цього звіту.

Адміністрація Трампа посилила санкції відносно Північної Кореї у відповідь на зусилля Пхеньяна по розробці ракет з ядерною зброєю, здатних завдати удару по Сполученим Штатам.

Вашингтон каже, що повне співробітництво з Китаєм, сусідом Північної Кореї і головним торговим партнером має життєво важливе значення для успіху переговорів.

Нові санкції ООН

Рада Безпеки ООН 22 грудня одностайно ввела нові санкції відносно Північної Кореї за нещодавні випробування міжконтинентальних балістичних ракет (МБР), спрямовані на подальше обмеження доступу до нафтопродуктів і сирої нафти.

Розроблена США резолюція ООН спрямована на заборону майже 90 відсотків експорту нафтопродуктів в Північну Корею. Вона також закриває поставки сирої нафти в Північну Корею на рівні 4 млн. барелів на рік і зобов'язує Раду Безпеки до подальшого скорочення, якщо Пхеньян проведе ще один запуск ракети.

Документи, отримані Reuters в цьому місяці свідчать про чорний список з 10 кораблів для обходу санкцій шляхом передачі  ними нафтопродуктів на вантажні кораблі Північної Кореї  або транспортування північнокорейського вугілля.

У вересні Рада Безпеки поставила обмеження в 2 мільйони барелів на рік на експорт рафінованих нафтопродуктів в Північну Корею. Китай неодноразово заявляв, що повністю виконує всі резолюції проти Північної Кореї, незважаючи на підозри Вашингтону в існуванні лазівок.

Читайте також: КНДР запустила ракету на шалену висоту 4500 кілометрів. Вона долетить до всіх штатів США