Росія вимагає, щоб серед миротворців ООН на Донбасі не було нікого з НАТО, - Ващиковський

На сьогодні є три варіанти розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі, при цьому Росія наполягає, щоб у місії не було країн НАТО і "керівництво" бойовиків стало суб’єктом діалогу

Однак, на це не може погодитися багато країн, зокрема і Польща, заявив очільник польського МЗС Вітольд Ващиковський в інтерв'ю РАР.

“Перший варіант передбачає започаткування миротворчої операції, яка відрізала б Донбас від України. На цю концепцію, скоріше за все, не погодиться Київ, оскільки це призведе до довготривалого від'єднання східних регіонів від України”, - повідомив Ващиковський.

Другий сценарій, за його словами, полягає у започаткуванні роботи миротворчої місії на російсько-українському кордоні.

“Але на цей варіант, ймовірно, не погодиться Москва, оскільки це означало б позбавлення сепаратистів російської допомоги і підтримки”, - наголосив Ващиковський.

Читайте також: Миротворці по-путінськи. Що означає нова тактика Кремля

Як зазначив міністр, у третьому сценарії Росія наполягає, аби місія ООН була об'єднана з місією ОБСЄ і своїм моніторингом покривала весь Донбас.

"Здається, що цей сценарій буде складно реалізувати з огляду на масштаби - це вимагало б багатотисячної операції. Додатково росіяни ставлять вимогу, щоб до складу місії не входили солдати країн НАТО, а лише нейтральних країн", - повідомив глава польської дипломатії.

За його словами, небагато країн наважилося б на участь у такій операції.

"А найбільшою проблемою є те, що така операція загрожує набуттям сепаратистами на Донбасі легітимності, оскільки мусила б бути підписана якась угода з сепаратистами. Це могло б підняти їх політичний статус, що є проблемою як для України, так і для інших країн, зокрема Польщі, які не визнають сепаратистів",- підкреслив Ващиковський.