Стало відомо, хто тимчасово замінить на посаді проросійського президента Молдови

Спікер парламенту Молдови Андріан Канду тимчасово виконуватиме обов'язки президента країни на період призначення нових міністрів і віце-прем'єрів уряду й прийняття у них присяги

Про це заявили в прес-службі парламенту Молдови, передає Укрінформ.

"Конституційний суд (КС) в якості гаранта Конституції виніс вердикт, що дає змогу подолати створену президентом Ігорем Додоном ситуацію з блокуванням діяльності державних інститутів. В якості президента, що виконує обов'язки, найближчим часом я підпишу указ про нові урядові призначення і прийму присягу у нових міністрів і віце-прем'єрів", - зазначив Канду.

 Кількома годинами раніше рішенням КС президент Молдови Ігоря Додона було тимчасово усунено з посади через його повторну відмову підписати указ про призначення нових міністрів і віце-прем'єрів в уряді під керівництвом Павла Філіпа.

Раніше група депутатів парламенту Молдови звернулися у КС з позовом про тимчасове усунення Додона з посади через його повторну відмову підписати указ про нові призначення в уряді.

Кількома днями раніше в уряді Молдови було вироблено істотні кадрові перестановки, проте президент заявив, що відмовиться підписати відповідний указ.

Це другий випадок тимчасового усунення президента від посади.

Раніше через його відмову підписати указ про призначення міністра оборони, президентські повноваження були тимчасово передані спікерові парламенту Андріану Канду, який і підписав указ про призначення Еуджена Стурзу міністром оборони країни.