Температура в Україні піднімається швидше, ніж на Землі в середньому, - Укргідрометцентр

Високі температури взимку - ознака нестабільної кліматичної системи та глобального потепління

Про це розповів у ефірі Радіо Свободи директор Укргідрометрцентру Микола Кульбіда.

В Україні, як і в усьому світі, починаючи з 80-х років минулого століття, розпочалось відчутне зростання річної температури повітря. За ці 40 років температура найхолодніших місяців зросла на 2-2,5 градуса. Значно скоротилась тривалість зимового періоду, зазначає Кульбіда.

Також збільшилася кількість теплових рекордів улітку. Так протягом останніх 20 років практично на всій території України температура вже сягнула 40-42 градусів тепла.

"Що стосується України, то тут глобальні та регіональні тенденції майже близькі, хоча на території України середньорічна температура підвищується навіть швидше, ніж в цілому в середньому по території земної кулі", - розповідає директор Укргідрометрцентру.

За його словами, причиною є глобальне потепління. А збільшення кількісті небезпечних природних явищ, таких як урагани, страшні снігопади, паводки, дуже сильні зливи, тривалі дощі сигналізує про розбалансовану кліматичну систему, за якої й проявляються аномальні прояви погодних умов.

Кульбіда також зазначив, що тепла зима позитивно впливає на засіяні озимні культури. За таких умов вони продовжують вегетацію та не замерзають.