У Китаї викрали частину дороги з сонячних панелей

Зловмисники акуратно вирізали шматочок траси, але з якою метою, поки що залишається загадкою. Можливо, це зробили з цікавості - хочуть вивчити, як саме сконструйована інноваційна дорога

Про це пише Engadget.

Коли в Китаї будували першу "сонячну дорогу", занепокоєння інженерів викликали міцність покриття і його вразливість перед погодними умовами. Але виявилося, що є ще одна проблема - злодії.

Китайські Qilu Evening News опублікували повідомлення про те, що через п'ять днів після відкриття "сонячної дороги" в місті Цзинань хтось вкрав її невелику частину. Шматочок розміром 15 на 185 см так акуратно випиляли, що не залишається сумнівів: це саме крадіжка, а не виробничий дефект.

Наразі дорогу вже відновили. Ведеться розслідування, але поки жодних слідів зловмисників знайти не вдалося. Незрозуміло головне: навіщо взагалі було красти шматок дорожнього полотна? Будівництво дороги обійшлося в чималу суму, але самі по собі сонячні панелі коштують дешево.

Як зазначає видання, ані вигідно продати, ні використовувати в особистих цілях цей "обрізок" не вийде. Єдине розумне пояснення: хтось хоче розібратися в тому, як саме сконструйована "сонячна дорога".

Швидше за все, подібні злочини не стануть буденністю. Але поки такі дороги залишаються дивиною, люди цікавитимуться, як вони працюють.

Перша дорога з сонячних панелей з'явилася в 2016 році. Її побудували в Турувр-о-Перш в Нормандії (Франція). Покриття може витримувати не лише легковий транспорт, але і великовантажний.

Хоча будівництво кілометрового відрізка обійшлося в $ 5,2 млн, влада Франції планують збільшити масштаб проекту і покрити сонячними панелями автотраси по всій країні.