Гонтарева відповіла на звинувачення у сприянні виведенню $1,5 млрд "коштів Януковича"

Національний банк не згоден із звинуваченнями на адресу свого керівництва у сприянні виведенню за межі країни $1,5 мільярда на користь екс-президента України Віктора Януковича

Про це йдеться в коментарі прес-служби НБУ у відповідь на публікації про те, що компанія Investment Capital Ukraine, яка належала Валерії Гонтаревій, допомагала Януковичу вивести з країни $1,5 мільярда.

Як пояснили в НБУ, державний "Ощадбанк" залучив компанію ICU у якості ліцензованого брокера для проведення угод з нерезидентами, при цьому у фінустанові підтвердили надходження коштів і проведення фінансового моніторингу цих компаній.

"Всі документи і виписки з рахунків у державному банку повністю відповідали вимогам чинного законодавства", - наголошується в коментарі.

У жовтні 2013 року вийшла нова редакція закону "Про депозитарну систему України", яка зобов’язала учасників ринку оформлювати всі угоди купівлі-продажу ОВДП через ліцензовані компанії-брокери. Також цей закон змінив правила розрахунків щодо операцій з цінними паперами, які повинні були здійснюватися виключно через ПАТ "Розрахунковий центр".

Коли у державного "Ощадбанку" виникла необхідність залучення ліцензованого брокера для проведення угод вторинного ринку між нерезидентами та банком, вони звернулися до компанії ICU. До виходу нової редакції цього закону в "Ощадбанку" такої необхідності не було – він був обслуговуючим банком, зберігачем ОВДП та первинним дилером для нерезидентів і купував у 2012-2013 роках у Міністерства фінансів ОВДП за замовленнями компаній-нерезидентів самостійно.

"Ощадбанк" підтвердив надходження коштів та проведення фінансового моніторингу компаній-нерезидентів, тому у ICU не виникло жодних підозр щодо цих компаній. Всі розрахунки за операціями з ОВДП проводилися в Ощадбанку та продавцем на користь нерезидентів виступав "Ощадбанк".

Водночас, як пояснили в НБУ, в середині 2014 року з'явилася інформація, що ці компанії-нерезиденти можуть належати "злочинній владі", після чого регулятор ініціював арешт цих рахунків.

"Моя практична діяльність у компанії ICU головним чином була спрямована на управління активами. Я не мала стосунку безпосередньо до брокерської діяльності", - цитує прес-служба Гонтареву.

Зазначимо, що в розслідуванні катарського видання Al Jazeera йшлося про те, що з 2012 по 2014 рік компанія ICU була посередником у купівлі облігацій на $1,5 млрд від імені 8 кіпрських компаній. Пізніше було виявлено зв'язок цих компаній із екс-президентом Віктором Януковичем. У 2012-2014 роках ICU очолювала Валерія Гонтарева.