Очолювана Гонтаревою компанія допомогла Януковичу вивести $1,5 млрд, - Al Jazeera

Українська інвестиційна компанія Investment Capital Ukraine причетна до виведення Віктором Януковичем із України $1,5 млрд

Про це йдеться в розслідуванні арабського видання Al Jazeera.

Журналісти оприлюднили постанову Краматорського районного суду на 95-сторінок, яка в минулому році була оголошена державною таємницею.

З документу виходить, що з 2012 по 2014 рік ICU була посередником у купівлі облігацій на $1,5 млрд від імені 8 кіпрських компаній. Пізніше було виявлено ​зв'язок цих компаній із екс-президентом-утікачем Віктором Януковичем.

Видання зазначає, що ICU має тісні зв'язки з чинною українською владою - компанія допомагала президенту Порошенку у продажу кондитерської компанії Roshen. У 2012-2014 роках ICU очолювала близький соратник Порошенка Валерія Гонтарева.

Прес-секретар президента Святослав Цеголко заявив виданню, що президент Порошенко "рішуче підтримує зусилля по боротьбі з корупцією в Україні", а Ваперія Гонтарева пояснила, що під час здійсненні операцій представники ICU "не бачили нічого підозрілого". В ICU стверджують, що їхня роль була обмежена посередництвом.

У документах також згадано організацію "Секретаріат Сергія Віталійовича Курченко", якого вважають "гаманцем" Януковича.