У США щонайменше 13 людей загинули через зсуви та повінь, сотні заблоковані стихією

Рятувальники в південній частині американського штату Каліфорнія шукають тих, хто вижив після зсувів та повені, через які вже загинули щонайменше 13 людей

Про це повідомляє ВВС.

Поліція перекрила майже 50 кілометрів основної прибережної дороги. Також повідомляється про групу з трьохсот людей, які потрапили в пастку поблизу каньйону Ромеро, який розташований на схід від міста Санта-Барбара. Рятувальна операція відновилася на світанку.

Очікується, що кількість жертв зростатиме. Понад 50 людей вже врятували, але багато місць все ще недоступні. Кілька доріг залишаються перекритими.

Під час пожеж згоріла вся рослинність, яка блокувала поглинання води землею. Це становить загрозу нового сходження селевих потоків та повені.

Федеральна агенція з управління надзвичайними ситуаціями в США заявляє, що ризик затоплення залишатиметься "надзвичайно високим" впродовж п'яти років після природної пожежі.

"Обгорілі нещодавно території будуть особливо незахищені від потоків із брудом та сміттям ", - йдеться в повідомленні Національної метеорологічної служби.

У деяких місцях бруд був по пояс, повідомили чиновники. Тисячі мешканців вимушені були залишити свої будинки, багато хто вже вдруге за два місяці.

Екстрені служби заборонили перебування на постраждалій території, заявивши, що всі, хто буде заважати рятувальникам будуть арештовані. Людям, які все ж залишилися на небезпечній території, радять обов'язково кип'ятити воду перед вживанням.

Берегова охорона США відправила кілька літаків для рятувальної операції і заборонила іншим літакам підніматися в небо.