Доходи від криптовалютних операцій планують оподаткувати, - РНБО

Рада національної безпеки і оборони пропонує оподаткувати доходи від криптовалютних операцій та розробити власну криптовалюту

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, інформує прес-служба відомства.

На думку РНБО, відсутність контролю за обігом криптовалюти та анонімність розрахунків створюють потенційні передумови для використання її з метою легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, оплати наркотиків і зброї, дає можливість фінансування тероризму, зокрема, на окупованих територіях України.

"Зважаючи на швидкий розвиток криптовалют у світі, це питання не може залишатися поза увагою держави", - наголосив Турчинов.

Він також додав, що подальше відсторонення держави від цього питання та правовий вакуум на ринку криптовалют через відсутність законодавчої та нормативної бази "створює загрози для економіки та безпеки держави".

Читати також: З січня запрацює перший український криптовалютний гаманець. Як розраховуватись біткоїном

Відповідним органам влади доручено  створити робочу групу для напрацювання законопроекту для регулювання питань криптовалюти, визначення державного регулятора та порядку проведення моніторингу транзакцій з використанням криптовалют. Також планують розробити порядок оподаткування доходів від здійснення криптовалютних операцій відповідно до вимог законодавства України. Національним банком України опрацьовується питання доцільності випуску власної криптовалюти.

Також планують надати правоохоронцям доступ до даних криптовалютних бірж та зобов'яжуть суб'єктів транзакцій зберігати інформацію про усі фінансові перекази протягом терміну, встановленого законодавством.