З'явилися нові подробиці Смоленської катастрофи, які заперечує Росія

Польського екс-міністра оборони Антоні Мацеревича призначили головою підкомісії з нового розслідування причин катастрофи літака Ту-154 президента Леха Качинського під Смоленськом у 2010 році

Про це повідомляє "Польське радіо".

"Антоні Мацеревич показав особливу рішучість та активність під час розслідування причин Смоленської катастрофи як на посаді міністра національної оборони, так і раніше, як голова парламентської групи з питань розслідування причин катастрофи Ту-154М", - заявили в Міноборони Польщі.

Мацеревича призначив новий міністр оборони Маріуш Блащак. Він наголосив, що Мацеревич гарантує з’ясування обставин найбільшої трагедії в історії повоєнної Польщі.

На думку очільника оборонного відомства, Мацеревич, завдяки своєму досвіду, створить для підкомісії ефективні умови для встановлення причин подій 10 квітня 2010 року.

Читайте також: У Польщі одним махом звільнили 9 міністрів. Як тепер виглядає уряд

Мацеревич на посаді міністра оборони був найбільш гучним критиком Росії в уряду Беати Шидло. Саме від нього лунали найгостріші заяви щодо російської агресії в Україні і прямої причетності Росії до Смоленської катастрофи.

Нові подробиці катастрофи

Напередодні польська підкомісія, що займається повторним розслідуванням Смоленської катастрофи, заявила, що ліве крило літака Ту-154М було знищене внаслідок внутрішнього вибуху.

А от у Росії заперечили заяву польської підкомісії про вибух на борту літака президента Леха Качинського.

Слідчий комітет РФ у четвер заявив, що не знайшов підтвердження цієї версії, про що інформує російське агентство ТАСС.

"Версія про вибух на борту літака була перевірена Слідчим комітетом РФ в числі першочергових, але свого підтвердження не знайшла", - повідомили в СК, зазначивши, що до аналогічних висновків дійшли і фахівці Міжнародного авіаційного комітету за підсумками проведення власного розслідування.

Довідка: 

Авіакатастрофа польського президентського літака в Смоленську 10 квітня 2010 року сталась о 9:54 за київським часом. За іншими даними — приблизно о 9:40 (час зафіксовано енергетиками в результаті обриву лінії електропередач під час падіння літака).

Унаслідок катастрофи загинув президент Польщі Лех Качинський, низка високопосадовців країни, громадських діячів та представників духовенства — всього 96 осіб (включно з 7 членами екіпажу).