У Нацбанку пояснили пришвидшення інфляції. Інфографіка

Інфляція в 2017 році перевищила прогнози НБУ через нестабільну ситуацію у тваринництві, зростання світових цін і зовнішнього попиту на українські продукти харчування, збільшення зарплат і швидке відновлення споживчого попиту

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Так, у 2017 році споживча інфляція склала 13,7%, перевищивши встановлену Нацбанком на кінець року ціль у  8% ± 2 відсоткових пункти.

Базова інфляція за підсумками 2017 року прискорилася до 9,5% р/р порівняно з 5,8% р/р у 2016 році. Унаслідок підвищення виробничих витрат і пожвавлення споживчого попиту, у тому числі через підвищення мінімальної заробітної плати та пенсійних виплат, суттєво подорожчали послуги, що входять до базової інфляції. Найбільш суттєво на рівень інфляції вплинуло подорожчання послуг у закладах швидкого харчування, вищої освіти та утримання прибудинкових територій.

Зростання цін на сирі продовольчі товари у 2017 році прискорилося до 23,5% р/р порівняно з попереднім роком і забезпечило основний внесок у споживчу інфляцію. Зокрема високими темпами зросли ціни на м’ясо та молоко, відновилося зростання цін на яйця.

Крім того, в 2017 році стрімко зросли ціни на овочі та фрукти після їх падіння у 2016 році.

Так, ціни на ягоди, яблука та окремі овочі борщового набору (моркву та буряк) зросли майже в 1,5 рази.

Водночас ціни на цукор упали відповідно до низьких світових цін та значної пропозиції на внутрішньому ринку, а гарний урожай зумовив падіння цін на гречану крупу.

Зростання цін і тарифів, які регулюють адміністративно, очікувано уповільнилося до 16,1% р/р. Це відбулося через відсутність значних підвищень тарифів на послуги ЖКГ на відміну від 2016 року.

Натомість у 2017 році прискорилося зростання цін на тютюнові вироби, поштові та транспортні послуги внаслідок збільшення їх собівартості.

Темпи зростання цін на паливо у 2017 році внаслідок підвищення цін на нафту та послаблення гривні до євро (акцизи на паливо встановлено в євро) були такими ж високими (20% р/р), як у 2016 році.