У НБУ пояснили обвалення гривні

Падіння курсу гривні зумовлене сезонним зростанням попиту на валюту з боку імпортерів, які формують запаси товарів на рік, і зниженням її надходження від аграріїв, які впродовж року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку

Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій, передає прес-служба регулятора.

"Сезонний спад ділової активності, переважно в аграрному секторі, спричиняє скорочення надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів, у той час як на ринку є підвищений попит на валюту з боку імпортерів", - йдеться в коментарі Чурія.

Чиновник зазначив, що сезонні коливання курсу валют відбуваються щороку після переходу України на плаваючий обмінний курс гривні у 2015 році.

Для підтримки нацвалюти з початку року Нацбанк продав уже $53,5 млн. У НБУ наголошують, що мають достатньо ресурсів для подальшої підтримки гривні.

При цьому регулятор запевняє, що ситуація виправиться впродовж решти року завдяки, зокрема, зовнішній ціновій кон’юнктурі для українського експорту. Так, 2017 рік Україна завершила з обмінним курсом на рівні, який приблизно дорівнював курсу на початок року - гривня девальвувала лише на 3% попри періоди посилених коливань.