Uber розробив програму, що блокує дані компанії у випадку обшуків

Сервіс замовлення таксі Uber впровадив на корпоративних комп'ютерах програму, що блокує дані у випадку обшуку правоохоронців

Про це повідомляє The Guardian.

Uber розробив секретну систему під назвою Ріплі, що блокує доступ до інформації на комп'ютерах компанії у випадку обшуків правоохоронців. Блокування даних відбувається дистанційно з головного офісу у Сан-Франциско.

Повідомляється, що за 2015-2016 рік компанія використала програму щонайменше з 2 дюжини разів у таких країнах, як Канада, Нідерланди, Бельгія, Франція та Гон Конг. 

Відомо, що система отримала ім'я на честь головної героїні науково-фантастичного фільму "Чужий" Елен Ріплі. В один момент фільму вона сказала: "Пропоную відлетіти та розбомбардувати усю планету з орбіти. Тільки так ми будемо впевнені". Саме ця фраза дала ідею розробникам створити радикальну відповідь на потенційну загрозу. 

Uber заявила, що подібні заходи дуже розповсюджені у великих корпорація. 

"Як і кожна компанія з офісами у всьому світі, ми впровадили відповідні заходи безпеки для захисту корпоративних та клієнтських даних. Коли мова йде про офіційні розслідування, наша політика зобов'язує нас співпрацювати з усіма запитами на отримання даних", - прокоментувала прес-секретар Uber. 

Хоча практика показує, що Uber намагається захиститись від будь-яких обшуків. Наприклад, коли Канада розслідувала компанію на ухил від сплати податків, Ріплі перешкодила слідчим отримати будь-яку інформацію з пристроїв компанії. 

У листопаді 2017 року виявилось, що у 2016 хакери вкрали з Uber дані 57 млн клієнтів і водіїв. ЗМІ згодом повідомили, що у цьому підозрюють російських хакерів

У грудні 2017 року компанія відкрила у Києві штаб-квартиру, яка обслуговує регіон Центральної та Східної Європи.