У Чехії розпочався другий день виборів президента

У Чехії в суботу, 13 січня, розпочався другий день президентських виборів: виборчі дільниці відкрилися о 08:00 за місцевим часом і працюватимуть до 14:00, після чого почнеться підрахунок голосів

Про це повідомляє DW.

Напередодні - в перший день виборів - на виборчі дільниці прийшли приблизно 40% з близько 8,4 мільйона громадян країни, які мають право голосу.

Громадяни Чехії повинні вибрати президента з дев'яти кандидатів. Згідно з результатами опитувань, головними претендентами на пост глави держави є діючий президент Мілош Земан і професор хімії Іржі Драгош.

73-річний Земан відомий, зокрема, своїми відверто антимусульманськими поглядами. Він неодноразово підкреслював, що мусульмани не зможуть інтегруватися в європейські країни. Земан також не раз висловлювався за скасування санкцій Євросоюзу проти Росії.

Драгош виступає за поглиблення співпраці з ЄС і збереження санкцій проти РФ. Він наполягає на тому, що Прага повинна відігравати активнішу роль в Європейському Союзі і підтримує перехід Чехії на євро.

Якщо жоден з кандидатів не отримає абсолютну більшість голосів, то 26 і 27 січня відбудеться другий тур голосування. Уже зараз оглядачі і політологи не виключають саме такий сценарій подій.

Як відомо, загальні президентські вибори проходять у Чехії вдруге, в 2013 році глава республіки обирався депутатами обох палат парламенту. Президент Чехії обирається строком на п'ять років і має швидше представницькі функції. Він може призначати суддів Конституційного суду і має обмежені повноваження в області зовнішньої політики.