Представники України їздять до Мінська власним коштом і сплять на підлозі, - Безсмертний

Учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) від України не забезпечені необхідними умовами для проведення перемовин

Про це повідомив надзвичайний і повноважний посол України Роман Безсмертний в ефірі одного з українських телеканалів.

"Мене вразив волонтерський принцип української дипломатії. Це означає, що ти працюєш, але не маєш ні документів, необхідних для забезпечення цього процесу. Ти не маєш чітких інструкцій, як ти маєш діяти, ні елементарних умов для забезпечення того, щоб ти міг би аргументувати... Ви просто не уявляєте, яке приниження відчуває там прем'єр-міністр Марчук (1995 р. - ред.), президент Кучма (1994-2005 рр. - ред.)" - сказав він.

За його словами, всі учасники переговорів від України їздять до Мінська власним коштом.

"Я не знаю, як зараз, але іноді траплялися ситуації такі, що люди в посольстві там спали покотом по 12 осіб на підлозі. Дипломати! Представники України!" -  зазначив Безсмертний.

Водночас посол вважає, що до Мінська все ж варто їздити заради двох речей: припинення обстрілів і повернення полонених українців.

Він також розповів, що під час проведення перемовин ватажки терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР" усвідомлюють, що зрадили Україну.

"Я відчув, що вони розуміють свою ницість Вони розуміють, що це їхня катастрофа... Вони розуміють, що зрадили Батьківщину. Дуже часто на переговорах, коли треба було ситуацію звести на нуль, я переходив на риторику таку, що ви - зрадники Батьківщини, ви кримінальники, ви відповідатимите. Про яку амністію ви говорите? Після цього, зрозуміло, жодні переговори більше не велися", - додав дипломат.