Мільярдні прибутки та контрабанда цигарок. Як КНДР зберігає економічні зв'язки, попри санкції ООН

Північна Корея продовжує зберігати економічні зв'язки з компаніями з Китаю, Гонконгу, Малайзії та Сінгапуру, незважаючи на санкції ООН

Про це йдеться у дослідженні видання The Wall Street Journal.

За їх даними, на території КНДР продовжують працювати десятки спільних підприємств, деякі з яких приносять країні "величезний прибуток".

WSJ з'ясував, що КНДР керує "значною частиною контрабандного ринку цигарок", яка оцінюється в мільярди доларів на рік".

Кошти, отримані від контрабанди, йдуть на фінансування армії, ядерної програми і покупку предметів розкоші для правлячої еліти, розповіли виданню джерела в уряді США і високопоставлений північнокорейський чиновник.

У спільні підприємства в КНДР залучена єгипетська компанія Orascom Telecom Media and Technology, пише WSJ. У звітності компанії за першу половину 2017 року йдеться, що вона володіє 75% поштової та телекомунікаційної компанії КНДР, а також має частку в північнокорейському банку Orabank.

За перші два місяці 2017 року Orascom отримала близько $39 мільйонів дивідендів від телекомунікаційної компанії КНДР.

Тайська Charoong Thai Wire and Cable Public Company Ltd. також пов'язана з КНДР через спільні підприємства з поштовою та телекомунікаційною компанією. У неї 25% в тайському спільному підприємстві і 20% в компанії, що складається в партнерстві з північнокорейської фірмою Star Joint Venture, що принесло Charoong $4 мільйони  в 2017 році.

Компанія British American Tobacco продала свою частку в північнокорейському підприємстві через жорсткість санкцій, але її викупила Lucky Greenbird з Сінгапуру. Як зазначив WSJ, її директор - колишній менеджер British American Tobacco Реймонд Сай Тан (Raymond Ng Say Than). Зв'язатися з компаніями газеті не вдалося.

За даними WSJ, невідомо, чи порушують чи перераховані компанії санкції ООН - організація робить винятки для "некомерційних комунальних проектів".

При цьому в ООН скаржаться, що багато країн-учасниць "неадекватно реагують на звинувачення в порушенні санкцій" і не підготували доповіді про дотримання режиму санкцій. Крім того, закони деяких країн дозволяють порушникам режиму санкції залишатися безкарними, відзначає видання.

Читайте також: КНДР запустила ракету на шалену висоту 4500 кілометрів. Вона долетить до всіх штатів США