МВФ каже, що законопроект Порошенка про Антикорупційний суд порушує зобов’язання Києва, - ЗМІ

Ухвалення законопроекту президента України Петра Порошенка про Антикорупційний суд у його нинішній редакції означатиме порушення Києвом зобов’язань перед міжнародними партнерами

Про це йдеться у листі голови місії МВФ до України Рона ван Родена, оприлюдненому "Європейською правдою".

У листі виключають можливість того, що МВФ погодиться із ухваленням законопроекту Порошенка про Антикорупційний суд.

"Подання президентом законопроекту про АКС мало стати кроком у правильному напрямі (у питанні боротьби з корупцією). Однак щодо того проекту, який був поданий 22 грудня, у нас є серйозні застереження, низка його положень не сумісні із зобов’язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечать рекомендаціям Венеціанської комісії", - йдеться у листі.

У листі пояснюється, чому такий закон не дозволить створити суд, який користувався би довірою в Україні та за кордоном.

Видання зазначає, що зауваження фонду розбиті на три групи: щодо процедури відбору суддів, щодо положень закону, спрямованих на гальмування створення АКС, а також щодо юрисдикції суду. Загалом у документі 9 системних зауважень.

У МВФ наголошують, що юрисдикція суду має відповідати юрисдикції НАБУ та САП.

Найбільше претензій пов’язаних із питанням відбору суддів. В МВФ вимагають, щоб в Адміністрації президента виконали рекомендацію Венеціанської комісії і надали представникам міжнародних донорів України у антикорупційних питаннях право блокувати призначення не доброчесних суддів.

Фонд також наполягає, що до складу Ради мають бути включені не тільки міжнародні організації, але також представники донорів, "у відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії".

"Створення та запуск Антикорупційного суду - ключове завдання в українському антикорупційному порядку денному... Однак у поточному вигляді закону про АКС ми не будемо готові його підтримати. МВФ готовий допомогти адміністрації президента переглянути закон,  щоби привести його у відповідність із зобов’язаннями української влади та рекомендаціями Венеціанської комісії", - наголошують в листі.