У телефонах українців нишпорила програма, що викрадала фото і записувала розмови

Співробітники СБУ та правоохоронці заблокували розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, яке призначалося для віддаленого негласного отримання інформації з мобільних терміналів

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

З'ясувалося, що група зловмисників з різних регіонів України розробила програму для прихованого зчитування даних з мобільних пристроїв. Цю програму вони продавали клієнтам через спеціально створені веб-ресурси. Людина, яка замовила ПЗ, спочатку отримувала його тестову версію.  

"Клієнту надходило посилання, яке він мав фізично "закачати" на телефон потрібної йому особи. Програма запускалася автоматично при включенні мобільного телефону, не виявляла ознак активності під час роботи та діяла приховано від власника", - пояснили у СБУ.

Завдяки програмі вдавалося перехоплювати телефонні розмови, СМС- та ММС-листування, фіксувати місцезнаходження абонента, копіювати спілкування через популярні месенджери та електронну пошту, отримувати доступ до фото- і відеофайлів, що зберігаються на мобільному пристрої.

Всі ці викрадені дані знаходилися в "особистому кабінеті" клієнта на сайті зловмисників, однак за постійне користування ним необхідно було платити.

У результаті в Харківській області провели низку обшуків в офісах та за місцями мешкання учасників групи, під час яких вилучили докази протиправної діяльності зловмисників.

"За висновками фахівців, виявлене програмне забезпечення, встановлене на мобільному пристрої, є спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації", - підсумували у відомстві.

У цій справі відкрили кримінальне провадження за фактами незаконного використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації та несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку.