Відома акторка вибачилася перед жертвами домагань за лист на підтримку права чіплятися до жінок

Французька актриса Катрін Деньов вибачилася перед жертвами сексуальних домагань за лист з критикою руху проти сексуальних домагань MeToo

Про це повідомляє Digitaljournal.

Вона зазначила, що в заяві немає нічого такого, що могло б схвилювати світове феміністське співтовариство.

"Я тепло вітаю всіх жертв цих огидних дій, яких міг зачепити лист, що з'явилося в Le Monde. Це для них і лише для них одних - я приношу свої вибачення", - сказла Деньов.

Актриса заявила, що в листі не було написано нічого позитивного про сексуальні домагання, "інакше вона б це не підписала".

Нагадаємо, 10 січня в французькому виданні Le Monde опублікували відкритий лист, який підписали близько ста француженок на чолі з Катрін Деньов і Інгрід Кавен. У ньому автори виступили на захист "життєво важливого для сексуальної свободи" права чоловіків чіплятися до жінок.

"Згвалтування - це злочин. Але наполегливе і незграбне чіпляння - це не злочин, а галантність - це не ознака агресивного мачо", - йдеться у листі.

На думку авторів листа, справа американського продюсера Гарві Вайнштейна звернуло увагу на проблему сексуального насильства по відношенню до жінок і зловживання чоловіками своєї влади, особливо, на робочому місці.

Однак, за словами француженок, така свобода слова "перетворюється в свою протилежність", а тих, хто не підтримує кампанії на кшталт #MeToo, автоматично вважають співучасниками злочинів. Найчастіше люди, які отримали звинувачення в домаганнях, не отримують права на відповідь, сказано в зверненні.

"Така поспішна справедливість вже привела до жертв. Чоловіки змушені йти у відставку, хоча вони були всього лише не праві в тому, що хотіли торкнутися чийогось коліна, намагалися отримати поцілунок або поговорити на інтимні теми під час обіду на роботі", - наголошують автори.

Француженки також відзначили, що рівень незалежності жінок не зросте при подібному "прагненні відправити свиней на бійню". Такі настрої, на думку авторів листа, служать тільки тим, хто виступає проти сексуальної свободи.

Журнал Time назвав персоною 2017 року людей, які розповідали про сексуальні домагання. Серія скандалів почалася з розслідувань про домагання з боку Вайнштейна до відомих акторок в Голлівуді.

Читайте також: Найвпливовіший чоловік Голлівуду домагався Джолі та інших красунь. Як міф про продюсера та молоду акторку виявився правдою

Довідка:

Під хештегом #MeToo люди розповідають про те, як стали жертвами сексуальних домагань.

Флешмоб почався з допису американської акторки та співачки Аліси Мілано. У своєму Twitter вона написала: "Порада від друга: якщо всі жінки, які пережили сексуальне домагання, напишуть "Я також", ми зможемо показати людям масштаб проблеми".

Мілано закликала всіх, хто мав справу з домаганнями, підтримати акцію.

У деяких дописах не уточнювалося, про кого саме йдеться, натомість хтось прямо звинуватив конкретних людей. Найбільше дісталося Гарві Вайнштайну — його звинуватили в домаганнях до понад сорока відомих жінок.

Гарві Вайнштайн - один з найвпливовіших голлівудських продюсерів. Стрічки, створені за його участі, неодноразово завойовували "Оскар", який вручає Американська кіноакадемія, в різних номінаціях, в тому числі за кращий фільм.

На початку жовтня в The New Yorker і The New York Times вийшли статті про численні скарги жінок на домагання з боку відомого продюсера. Це викликало хвилю зізнань та нових секс-скандалів з іншими відомими людьми.