ЗМІ з'ясували, що змушує чехів воювати на боці бойовиків "ДНР/ЛНР"

У Празі поліція розслідує участь місцевих у конфлікті на Донбасі на стороні терористичних угруповань "ДНР" та "ЛНР", підозрюваних вже десять

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначається, що на лаві підсудних поки лише один з фігурантів скандальної справи. Підозрюваному інкримінують підготовку терористичного акту.

Ім'я єдиного чеха, якому місцева поліція змогла оголосити про підозру, поки що в інтересах слідства не розголошують, але зазначається, що правоохоронці змогли зібрати доказову базу щодо нього, зокрема, завдяки Facebook.

Павел Ботка,відомий як бойовик "Кавказ", приїхав на окуповані території навесні 2015 року. Судячи з фотографій, найбільше часу він проводить у Донецьку. 

"Я міг би розповісти, але який у цьому сенс. Нічого не змінюється. Я би дуже хотів, щоб це закінчилося вже сьогодні. Але я бачу - війна надовго. У чиїх би це інтересах не було, але точно не в інтересах України. І ще менше в інтересах Донбасу", - сказав бойовик журналістам.

Журналісти знайшли на сторінці Ботки знайшли чимало фотографій у військовій формі зі зброєю. На одній з них видно навіть його військовий квиток, виданий угрупованням "ДНР".

Читайте також: Приватне військо Вагнера. Історія підполковника з України, який очолив особисту армію Путіна

Про подробиці його участі в бойових діях стає відомо з інтерв'ю, яке Ботка дав одному з чеських видань ще у 2015 році.

"Бої, вони всі однакові. Літають гранати, "Гради"... У твоїй голові залишається не так вже й багато. Точно залишається відчуття страху", - описує свої враження чеський бойовик.

На його фотографіях часто з'являється його друг - Їржі Урбанек з позивним "Бегемот". На Донбас вони приїхали разом, також разом приєдналися до так званої інтернаціональної бригади "П'ятнашка". 

"У мене багато друзів серед росіян, у мене завжди до них було позитивне ставлення. Я слов'янин, який ріс в радянські часи, мені завжди подобалася російська ментальність. Загалом всі ставляться до цього позитивно. У нас усі майже проросійські", - розповідає про причини свого перебування на Донбасі бойовик з Чехії Їржі Урбанек.

На думку журналіста видання Respekt Ондржей Кундра, мотивом чеських бойовиків є ідеологія.

"Вони підтримують Путіна. Але що привело їх до такої думки, чому вони вірять цій пропаганді і дезінформації, на це я не можу дати точну відповідь. У частини з них одночасно мотивом може бути бажання заробити гроші. Тому вони там намагаються робити бізнес, привозять туди якихось комерсантів", - каже чеський журналіст.

СБУ вже відправила чеським спецслужбам дані про два десятки громадян Чехії, які воювали на Донбасі. Добре знають тут і про діяльність Урбанека і Ботка. Запевняють: ті підтримують "русский мир" зовсім не безкоштовно.

"Вони причетні до розкрадання так званої гуманітарної допомоги, зібраній в Чехії під егідою Ліскової (вона відкривала так званий представницький центр "ДНР" в Чехії, називаючи себе почесним консулом угруповання, - ред.), яка прямувала на Донбас. Тобто, це просто шахраї, фактично, люди, які займаються кримінальними злочинами заради збагачення", - наголосив співробітник апарату СБУ Ігор Гуськов.