Для отримання $800 млн Україна має виправити закон про Антикорупційний суд, - Світовий банк

Світовий банк зобов'язує Україну змінити згідно порадам Венеціанської комісії закон про антикорупційний суд для отримання фінансової підтримки у розмірі $800 млн

Про це йдеться у листі директора Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахтонен, передає Європейська правда.

У понеділок, 15 січня, Світовий банк надіслав до Верховної Ради та Адміністрації президента листа, в якому зазначив, що Україна має змінити законопроект у відповідність з рішенням Венеціанської комісії та задовольнити вимоги Світового банку для отримання $800 млн фінансової підтримки.

"Звичайно, подання законопроекту про Антикорупційний суд для створення незалежної судової системи є дуже позитивним кроком, але ми вважаємо, що законопроект необхідно узгодити з рекомендаціями Венеціанської комісії та вимогами Світового банку для отримання орієнтовано на $800 млн гарантій для підтримки ключових реформ в Україні", - йдеться у повідомленні. 

Світовий банк називає 6 ключевих моментів, що варто виправити: 

Юрисдикція: за новим законом, на думку Світового банку, Антикорупційний суд має працювати згідно юрисдикції НАБУ і САП.

Вимоги до суддів: у законі прописують нереальні вимоги до суддів АКС, що надзвичайно обмежують кількість кандидатів на посади. Частину з них рекомендують позбутися, щоб допустити максимальну кількість осіб до конкурсу. 

Ветування суддів міжнародними спостерігачами: на думку Світового банку, закон повинен надати більш впливовішу роль для іноземних спостерігачів. За приклад подають ситуацію з вибором суддів до Верховного Суду, коли 60% "непридатних" кандидатур отримало посади. 

Кількість суддів: закон повинен встановити кількість працівників Антикорупційного суду або їхню верхню межу. Обмежити також варто кількість слідчих, судів першої інстанції та апеляційних судів. 

Призначення двох третин суддів: за законом Суд вступає у дію після того, як зайняли 2/3 кількості посад. Але пов'язуючи цей момент з попереднім, зазначається, що подібна невизначеність може загальмувати створення антикорупційного суду.

Представлення нових законопроектів: президент зобов'язується представити інші нові законопроекти у зв'язку з прийняттям даного. На думку Світового банку, такі дії є непотрібними, адже Антикорупційний суд вже уведено у суддівське законодавство у 2016 року.