Обмін полоненими: омбудсмен розповіла, кого Україна передала бойовикам

Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська наголосила, що Україна не передала бойовикам жодної людини, в якої була кров на руках

Про це вона сказала в інтерв'ю "Громадському".

Омбудсмен розповіла про правовий статус 233 людей, яких передали під час обміну на вимогу "ДНР" та "ЛНР".

"Що стосується тих 233, яких звільнили згідно з домовленостями, досягнутими в Мінську, вони дійсно були в різному процесуальному статусі. Тому й підстави для того, щоб їх звільнити, були різними.Частину звільнили у зв’язку із закриттям кримінальних проваджень, частину - після зміни запобіжного заходу", - розповіла Лутковська.

За її словами, кримінальне провадження стосовно переданих під час обміну людей залишається в Україні на підконтрольній території.

"Приміром, запобіжний захід змінили на особисте зобов’язання з’являтися на вимогу слідчого. Відповідно, якщо людина, навіть опинившись на непідконтрольній території і знаючи про свій статус, з’являтиметься до слідчого, кримінальне провадження продовжиться, продовжиться судовий розгляд. Відтак людина матиме можливість захищати свою невинуватість у суді", - додала Лутковська.

Вона також зазначила, що частину людей, вироки яких набули остаточного статусу, помилували.

"І це було дуже правильне рішення президента України. Нині вони абсолютно вільні. І в разі потреби можуть перетнути лінію зіткнення, отримавши відповідний дозвіл Служби безпеки", - розповіла омбудсмен.

Уповноважена з прав людини також розповіла, ким є передані бойовикам люди.

"Здебільшого звичайних кримінальників там не було. Це були люди, які мають усім знайомі 258 статтю (тероризм, - ред.), 110 (сепаратизм, - ред.),у деяких випадках 111 (державна зрада, - ред.). Позиція переговорників з боку України була досить чіткою. Це не ті, кого обвинувачують у вбивствах, у кого кров на руках. З тих 233, які брали участь в першому етапі обміну, не було жодної особи, кого б обвинувачували в убивстві", - наголосила Лутковська.