Перше вірусне відео в інтернеті: Як це було

Перше вірусне відео з’явилося більше 20 років тому, - ще у далекому 1997 році його поширювали через email, хоча воно було відоме здебільшого в США

Про це нагадало видання Wired.

Ролик називається badday.mpg і є свого роду "фільмом братів Люм’єр" для вірусних відео. Там є все — імітація запису камери спостереження, хронометраж менше 30 секунд, лють в типово спокійній обстановці і необґрунтоване псування майна.

Саме відео було знято в офісі компанії Loronix, в Колорадо, а головного героя звуть Вінні Личчарді. У 1997 році Loronix розробляла систему відеозапису для камер спостереження, і потрібно було зробити відео для презентації.

Спочатку Личчарді і його бос хотіли розіграти сцену із пограбуванням банкомату, однак потім Вінні запропонував роль "незадоволеного працівника".

У них були неробочі монітори і клавіатури, тому ця техніка не постраждала. При цьому нормально записати вдалося лише з другого разу — в перший раз оточуючі люди не змогли втриматися від сміху.

Після запису відео зберегли в форматі MPEG-1 для нормальної роботи на Windows Media Player і стиснули до розширення 352 x 240 пікселів (мізер за нинішніми мірками).

Незабаром ролик став популярним, його крутили по ТБ (телеканал MSNBC), потім був створений фан-сайт, а фанати почали знімати свої аналоги. У результаті відео зі знищенням електроніки виділилися в окрему категорію.

"Я вражений, що воно як і раніше так популярно, але я думаю, що у всіх буває схожий момент. Коли люди вкрай роздратовані тим, що софт не працює, або зловили якийсь глюк, всі хочуть зробити подібне", - коментує Вінні Личчарді.