Судді просять платити їм підвищені зарплати до проходження переатестації

Рада суддів України звернулася до Ради з питань судової реформи з проханням внести до Верховної Ради законопроект про виплату суддівської винагороду суддям, які не встигли пройти кваліфікаційне оцінювання

Про це повідомляє "Закон і Бізнес".

РСУ просить про такий законопроект, який скасує пункти 22-23 розділу ХІІ "Прикінцевих та перехідних положень" закону "Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року. У цих пунктах ідеться, що право на отримання суддівської винагороди у нових розмірах мають судді, які пройшли кваліфікаційне оцінювання щодо відповідності займаній посаді або призначені на посаду за результатами конкурсу. До проходження кваліфікаційного оцінювання зарплата нараховується за старими правилами.

Якщо ці положення закону скасують, винагороду в новому розмірі отримуватимуть всі судді, незалежно від того, пройшли вони оцінювання чи лише збираються проходити.

РСУ прогнозує, що у 2018 році близько 3 тис. суддів не встигнуть пройти ці перевірки з технічних причин і, таким чином, отримуватимуть менші зарплати не з власної провини.

"Більшість суддів подали заяви про проведення кваліфікаційного оцінювання, не відмовляються від його проходження і мають намір його пройти. Проте з незалежних від суддів причин здійснити це у найближчій перспективі не вдасться", заявив заступник голови РСУ Богдан Моніч.