Уряд скасував низку актів, без яких неможлива реформа ДФС, - Мінфін

Міністр фінансів Олександр Данилюк розкритикував рішення Кабінету міністрів щодо скасування деяких актів щодо Державної фіскальної служби

Про це очільник Міністерства фінансів написав на своїй сторінці у Facebook.

Він розповів, що поки був у відрядженні в США, уряд вирішив скасувати акти, спрямовані на інституційну реформу ДФС. Вони, зокрема, стосувалися реорганізації структури, залучення нових людей та остаточної ліквідації податкової міліції.

За його словами, він цю ситуацію хоче змінити, адже зараз Мінфін втілює комплексну реформу ДФС. Вона передбачає посилення IT складової, переведення послуг в онлайн, автоматизацію процесів тощо.

"Але це не дасть результату без системної реформи ДФС, для якої потрібна докорінна реформа структури, що в тому числі розірве корупційні зв’язки на місцях та дозволить залучити до роботи в ДФС нових вмотивованих людей з правильними цінностями", - наголосив Данилюк. 

Адже скасовані урядом акти передбачали зменшення повноважень керівників обласних ДФС. Це важливо, адже зараз існують квоти, що передбачають розподілення посад в регіональних митницях та податкових між сферами впливу.

"Контролюючи регіональні органи ДФС, місцеві «князьки» та їхні друзі в Києві наживаються на бізнесі, відкатах, контрабанді та фактично гальмують економічний розвиток нашої країни. І саме ці групи інтересів зараз намагаються завадити змінам. Цього разу не вистачило сміливості розірвати ці зв’язки та реалізувати зміни", - пояснив Данилюк. 

Він додав, що під час наступного засідання Кабміну порушить питання щодо звільнення відстороненого голови ДФС Романа Насірова, адже митниця вже має отримати постійного керівника, який міг би провести повноцінну інституційну реформу служби. 

"Неважливо, що стало причиною скасування актів, а важливо, що це не стане причиною гальмування реформи. Ті, хто сподівався, що рішення Кабміну - це кінець реформі, поспішили радіти", - підсумував Данилюк. 

Зазначимо, постанова про реформування низки територіальних органів ДФС передбачала створення Міжрегіональної митниці та Міжрегіонального головного управління ДФС.

Зокрема, обласні митниці та Енергетична митниця повинні були реорганізувати, приєднавши їх до міжрегіональної. Об'єднані державні податкові інспекції мали приєднати до головних управлінь ДФС в областях, а їх, разом з Офісом великих платників податків, - до Міжрегіонального головного управління ДФС.

Втім, відповідне рішення було скасовано урядом під час засідання 11 січня. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман назвав скасовану постанову беззмістовною і зауважив, що вона б не призвела до необхідних змін.