Депутат Княжицький закликав Раду проголосувати за закон щодо високогірних населених пунктів

Депутат "Народного фронту" Микола Княжицький закликав депутатів проголосувати за закон щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів

Про це очільник Комітету з питань культури і духовності заявив під час засідання парламенту, повідомляє Еспресо.TV.

Мова йде про проект закону щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів, який вже завтра розглядатиме Верховна Рада. У ньому пропонується збільшити тарифні ставки для працівників медичних, освітніх закладів, закладів культури та інших бюджетних установ, які розташовані на території таких населених пунктів: на 25% для гірських та 50% - для високогірних.

Також законодавчою ініціативою уточнюються поняття гірських та високогірних населених пунктів. Очікується, що прийняття законопроекту дозволить зберегти медичні, освітні, культурні заклади важкодоступних районів. 

"У нас на завтра стоїть на голосуванні закон "Про гірські, високогірні райони". Я прошу його прийняти у першому читанні і захистити наші гірські райони. Ми провели реформу місцевого самоврядування. І у той час, як у великих містах – Києві, Львові чи Одесі – ми маємо профіцити бюджетів, то у гірських гуцульських районах, де розсіяне населення, де вартість одного вчителя більша, ніж у інших районах, де діти ідуть до школи понад 10 кілометрів, склалася величезна заборгованість по зарплатам. І перед працівниками освіти, технічними працівниками і працівниками культури. Лише у Верховинському районі борг за минулий рік склав 7 мільйонів гривень, а на цей рік недофінансовано понад 40 мільйонів гривень, і це повна безвихідь", - наголосив Княжицький. 

Нагадаємо, що нещодавно проект закону вже підтримали представники всіх фракцій та груп в парламенті. 

Законодавчою ініціативою уточнюються поняття гірських населених пунктів та високогірних населених пунктів. Тож саме від завтрашнього голосування буде залежати, чи підтримають закон народні депутати.

"Тому що на десятки тисяч людей, які бережуть нашу культуру, на десятки тисяч людей, які живуть у Верховинському районі, Путильському районі, в деяких районах Закарпаття фактично держава плюнула і забула про них. Я звертаюся до Міністерства регіонального розвитку, до прем’єр-міністра, до вас, колеги, зосередитися і позбутися тих дисбалансів, які одним регіонам зараз дозволяють ефективно реалізовувати програми місцевого самоврядування, а інші фактично знищують. Люди звідти виїжджають, працювати немає де. Гублячи ці райони, ми губимо нашу історію і культуру!" - підсумував Княжицький.