У ЗСУ за повернення військових судів: Кажуть, із забезпеченням прав військових є проблеми

Серед представників командування ЗСУ вважають, що в Україні варто відновити військові суди, щоб забезпечити права військовослужбовців компетентними суддями

Про це заявив начальник штабу - перший заступник командувача Сухопутних військ ЗСУ Сергій Наєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Насамперед необхідно в найкоротші терміни створити військові суди, укомплектувати їх компетентними суддями. Суддями, які знають усю військову специфіку та які знають усе законодавство, яке регламентує діяльність армії", - наголосив він. 

Наєв зауважив, що вважає недостатнім сьогоднішній рівень правового та соціального захисту військовослужбовців.

Він розповів, що причиною цього є неналежний захист інтересів військових під час досудового розслідування і безпосередньо під час розгляду кримінальної справи в суді, великий термін проведення попереднього розслідування і кримінального провадження, а також необізнаність суддів у вимогах законодавства України з питань військової сфери.

Як пояснив глава юридичної служби Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Молотов, лише у двох ВНЗ України зараз вивчають військове право. Це Військовий інститут Київського національного університету ім. Тараса Шевченка та Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого.

"Саме це і є джерелом проблеми захисту військовослужбовців - відсутність належної уваги до вивчення військового права у вищих навчальних закладах України. Як наслідок, після здобуття освіти у галузі правознавства молодий юрист починає крокувати шляхами юриспруденції, які одних приводять у судді, інших - в адвокати, а деяких - в прокурори. При цьому жоден із них не знайомий з питаннями військового права", - зауважив Молотов.

Наразі військові суди є у 13 країнах Європи, зокрема в Британії, Болгарії, Бельгії, Греції, Іспанії, Італії, Кіпрі, Люксембурзі, Нідерландах, Польщі, Португалії, Туреччині, Угорщині.