Де мають проходити перемовини щодо Донбасу і чому Мінськ - не кращий варіант. Думка представника України

Українська сторона у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі прокоментувала ініціативу щодо можливого перенесення місця перемовин з Мінська

Про це на своїй сторінці у Facebook написала представник України у Тристоронній контактній групі Ольга Айвазовська.

Вона зауважила, що місце проведення подібних перемовин має відповідати 3-м базовим критеріям. Це, зокрема, політична нейтральність приймаючої сторони до всіх учасників, логістична зручність та гарантії безпеки як фізичної, так і політико-інформаційної.

"Щодо логістики, то Мінськ є дуже зручним, адже, з Києва на літаку - 50 хвилин льоту. Невтручання в сам процес білоруси забезпечили, як і організаційно сприяють сторонам", - наголосила Айвазовська.

За її словами, натомість виникають питання щодо безпеки, адже вона персонально у безпеці себе під час них не відчуває. При цьому це не завжди залежить від влади Білорусі. Іноді накладається контекст відсутності російсько-білоруського кордону та дружньої держави з усіма наслідками. 

"Свою повну нейтральність Білорусь могла б підтвердити в ООН під час наступних голосувань за резолюції щодо Криму та порушень прав людини там. І так, приймаюча сторона отримує політичну та репутаційну вигоду від самого процесу, яким би успішним чи неуспішним він був змістовно", - підсумувала Айвазовська.