Уряд розвіяв міфи про субсидії: депозити, дороговартісна покупка та зміни у складі сім'ї

Уряд не може зупинити виплату субсидій, якщо родина зробила покупку на 50 тисяч гривень

Відповідна інформація оприлюднена прес-службою уряду.

Субсидії не припинять надавати, якщо родина здійснила покупку, що перевищує 50 тис. грн. у період отримання субсидії. Але у такому випадку сім’я протягом місяця зобов’язана повідомити управління соціального захисту населення. Факт такої купівлі впливає на право на призначення допомоги на наступний термін.

Крім того субсидіанти зобов'язані  особисто повідомляти органи соціального захисту населення, надаючи підтверджуючі документи, про наступні зміни:

Якщо особа не повідомила управління соцзахисту про зміни у складі сім’ї, держава не зможе вимагати повернення субсидії.

Субсидія – це безповоротна державна допомога у сплаті комунальних послуг. Але якщо кількість прописаних в помешканні осіб зменшилася або збільшилася – про це необхідно сповістити фахівців, які ведуть субсидій ну справу. І субсидію перерахують.
У разі збільшення кількості зареєстрованих осіб, в залежності від соціального статусу та доходів людини, що прописалася, субсидія на сім’ю може бути збільшена або зменшена. Відповідно до формули розрахунку субсидії, розмір допомоги залежить від сукупного доходу сім'ї: чим більша кількість членів сім'ї та її сукупний дохід, тим меншою є компенсація держави за комунальні послуги і навпаки.


Сума субсидії, яку держава надала громадянам для оплати комунальних послуг в розмірі соціальних нормативів, і яка не використана у минулому місяці родиною внаслідок економії електроенергії, газу чи води, має зараховуватися постачальником послуги у рахунок плати за послуги наступних розрахункових періодів.

Якщо сім’я використала ресурсів менше, ніж встановлено соціальним нормативом, у наступному місяці вона має право на те, щоб зекономлені кошти були зараховані у рахунок наступних платежів. Скажімо, у січні обов’язковий платіж становить 1000 гривень за соціальною нормою 400 кубів газу, а фактично використано лише 100 кубів. Залишок - 300 кубів - можна використати у більш холодні місяці, до прикладу у лютому. 

Крім того, сума зекономленої субсидії не впливає на розрахунок розміру обов’язкової плати за комунальні послуги. Він визначається виходячи з сукупного доходу сім’ї та інформації про тарифи від надавачів послуг і не змінюється протягом періоду отримання субсидії.

У випадку порушення таких прав, українці можуть звертатися із скаргами до керівників органів влади на місцях або органів місцевого самоврядування. Там допоможуть врегулювати ситуацію із неправомірним нарахуванням коштів у випадку, якщо на рахунку домогосподарства числиться зекономлена субсидія.

Субсидія призначається без врахування наявності депозитів і доходів від їх розміщення в банку, без будь-яких обмежень щодо наявності майна.

Для  призначення  субсидії  сукупний  дохід  обчислюється виходячи  з доходів,  без урахування  податку  з  доходів фізичних  осіб, відомості про які надаються  структурним  підрозділам  з  питань соціального захисту населення  ДФС, Пенсійним  фондом  України,  фондами соціального страхування,  а також  розмірів  державної  соціальної  допомоги,  що виплачується структурними  підрозділами  з питань соціального захисту населення, КРІМ:

Тим часом до сукупного доходу також НЕ враховуються: