Мінкульт просить Кличка викупити старовинний будинок, у якому напередодні була пожежа

Міністерство культури висловило глибоку стурбованість пожежею в будівлі №12-14 на вулиці Богдана Хмельницького в Києві та просить київського міського голову Віталія Кличка подбати про її збереження

Про це йдеться в офіційній заяві відомства, оприлюдненій на його сайті

"Міністерство культури звертається до київського міського голови як керівника місцевого органу охорони культурної спадщини із закликом здійснити обстеження всіх пам’яток на території Києва та вжити належних заходів задля їх збереження. Зокрема застосувати визначені чинним законодавством заходи впливу до тих власників (користувачів), які допускають неналежне утримання пам’яток, що несе загрозу їх знищення", - мовиться у документі.

У міністерстві сподіваються, що "вже завтра" власники (користувачі) пам’ятки на вулиці Хмельницького, 12-14 отримають свій припис, а київська влада звернеться з позовом до суду про викуп пам’ятки.

Будівля є пам'яткою архітектури місцевого значення № 635-КВ (наказ Міністерства культури і туризму України від 15.09.2010 № 706/0/16-10).

Відповідно до частини 1-ої статті 24 закону України "Про охорону культурної спадщини" власник або уповноважений ним орган, користувач зобов'язані утримувати пам'ятку в належному стані, своєчасно провадити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення відповідно до цього закону та охоронного договору.

Відповідно до частини 4-ої вказаної статті у разі виникнення загрози для збереженості пам'ятки її власник або уповноважений ним орган, особа, яка набула права володіння, користування чи управління, зобов'язані негайно повідомити про це орган охорони культурної спадщини обласних, Київської та Севастопольської міських, районних державних адміністрацій та орган місцевого самоврядування, на території якого розташована пам'ятка.