Україна навряд чи припинить імпортувати газ до 2020, - експерт

Щоб припинити імпрт газу вже у 2020 році, Україна має нарощувати видобуток шаленими темпами, скорочувати газове споживання та залучати приватний сектор

Про це в ефірі "Еспресо.TV" розповів Михайло Гончар, експерт, керівник Центру "Стратегія XXI".

На запитання скільки часу потрібно Україні, щоб повністю перейти на газ власного видобутку, Гончар відповідає: "2016-2017 рік було змарновано поки розглядали програму 20-20, поки парламент збирався з духом розглянути відповідні законопроекти по створенню сприятливого середовища для збільшення газовидобутку".

Серед таких він зокрема називає перегляд ставки рентної плати в газовій галузі, адже потрібно робити глибоке буріння.

"Ті запаси газу якими ми традиційно користувались упродовж десятиліть, вичерпано, треба бурити глибше. А для цього потрібні сприятливі підходи, щоб заохотити інвесторів - і внутрішніх, і зовнішніх", -зазначає Гончар.

За його словами, програма 20-20 це програма нарощування газовидобутку в рамках державної газовидобувної компанії "Укргазвидобування". 20 - означає 20 млрд кубів у 2020 році.

"З нинішнього рівня стартували 14,5 - 15 млрд кубів, і Укргазвидобування при реалізації цієї програми має наростити свій корпоративний газовидобуток ще на 5-6 млрд кубів", - каже він.

Він зазначив, що за минулий рік наростили близько 600 млн кубів, і якщо все буде продовжуватись тими ж темпами, то до 2025 - 2027 року можливо Україна і вийде на той рівень.

"Проте гадаю цього року відбудеться прискорення. Потрібно, щоб приріст склав близько 1 млрд кубів, наступного року - 2 млрд, і в 2020 - 3 млрд, тоді так вийде", - зазначив експерт.

"Проте навіть якщо цього не станеться, і Україна досягне цього лише десь до 2022 року, нічого поганого не буде", - додає Гончар.

За його словами, Україні просто доведеться довше імпортувати газ з Європи.

Також Гончар наголосив на необхідності нарощування газовидобутку і в приватному секторі. За його словами, газової незалежності Україна досягне за формулою: 20 млрд кубів від держави, 6-7 млрд від приватного сектору + скорочення газового споживання ще на 3-4 млрд кубометрів.

Повну версію інтерв'ю можна подивитися за посиланням.